Joutjärven kirkko

Joutjärven kirkko sijaitsee Ahtialantien varrella ja sen edessä on iso pysäköintialue noin 50 autolle. Kirkkosalissa on 650 istumapaikkaa ja seurakuntasalissa 240 paikkaa.

Kirkossa ei ole vainajiensäilytystiloja eikä hautausmaata, joten vainajankuljetuksia tulee kaksi. Esimerkiksi jos siunaus on lauantaina eikä sairaala luovuta vainajia viikonloppuisin, joudumme siirtämään vainajan Levon kappelille odottamaan siunauspäivää. Siunauspäivänä vainaja noudetaan Levolta Joutjärven kirkkoon ja auto odottaa siunauksen ajan kirkolla, josta kuljetus joko krematoriolle tai hautausmaalle. Nämä kuljetukset sovitaan aina erikseen.

Lisäksi Joutjärven kirkolla on Tarjoilusali, jossa on mahdollista järjestää muistotilaisuudet, pienet hää- ja kastejuhlat sekä kokoukset 64 henkilölle. Tarjoilusalin varusteluun kuuluvat piano sekä valkokangas.

Esteettömyys

Kirkkosaliin ja seurakuntasaliin pääsee katutasosta pyörätuolilla ja aulassa on inva-wc. Alttarille ja tarjoilusaliin on rakennettu inva-luiskat. Induktiosilmukan kuuluvuusalueen kartta on kirkon ilmoitustaululla.

Jyhkeä olemus symboloi oppia kolminaisuudesta ja kätkee sisäänsä modernit tilaratkaisut

Joutjärven kirkon hahmosta tulee mieleen keskiaikaisen kivikirkon jyhkeä olemus. Arkkitehti Unto Ojosen suunnittelemassa kirkossa yhdistyvät kuitenkin perinteet sekä modernit tila- ja rakenneratkaisut.

Vertauskuvat nousevat vaikuttavina esiin kirkon muodoissa. Vahva kolmiomaisuus symboloi oppia kolminaisuudesta, Isästä, Pojasta ja Pyhästä hengestä.

Arkkitehtitoimisto Unto Ojasen suunnittelema kirkko vihittiin käyttöön syksyllä 1962. Apuna suunnittelussa olivat arkkitehti Veikko Raviniemi, insinööri Heikki Mattila ja arkkitehti Heikki Sipponen.

Alttarireliefi ”Golgata” on Pentti Papinahon työ vuodelta 1963. Papinahon työn valoi taidevalaja Elias Halonen.

Urut ovat Gebrüder Jehmlich -urut Itä-Saksasta vuodelta 1962. Vuonna 2014 urut lahjoitettiin Viroon Mustveen seurakunnalle. Sotkamon Urkurakentajien rakentamat urut otettiin käyttöön adventtina 2014. Uruissa on 24 äänikertaa, mekaaninen koneisto ja sähköinen hallinta.

Kirkkotekstiilit ovat Helena Vaarin käsialaa vuodelta 1990–1995.

Kirkko peruskorjattiin vuosina 2005–2006

Peruskorjaus sisälsi seuraavat toimenpiteet: talotekniikan uusiminen, pihaterassin vedeneristysten korjaus, maanvastaisten seinien veden- ja lämmöneristeiden teko, wc- ja suihkutilojen rakentaminen ja korjaus, alakerran nuorisotilojen saneeraus, kirkkosalin akustiikan saneeraus, valaistuksen, kalustuksen ja sisäpintojen uusiminen sekä piha-alueiden uusiminen.

Lisää tietoa Joutjärven kirkosta saat Lahden seurakunnan sivuilta.
https://www.lahdenseurakunnat.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot-ja-kappelit/joutjarven-kirkko

Osoite:
Ilmarisentie 1
15170 Lahti

Joutjärven kirkko
Kuva: Lahden seurakunta
0 tuotetta - 0,00