Levon kappelit

Eniten siunaustilaisuuksia Lahdessa järjestetään
Levon kappeleissa.
Kappelista löytyy vainajiensäilytystilat.
Vainaja siirretään yleensä sairaalasta
useita päiviä ennen siunaustilaisuutta kappelin kylmätiloihin, josta suntio siirtää arkun
siunauspäivänä alttarille.
Mikäli kyseessä on tuhkaus, siirtää suntio arkun,
siunauksen jälkeen takaisin kylmätiloihin,
josta noudamme arkun myöhemmin krematoriolle. Jos kyseessä on arkkuhautaus
niin kantajat saattavat vainajan siunauksen
jälkeen hautaan.
Kukat, joissa on aina tilaajan nimi, toimitetaan kappelille ja arkkulaitteet kiinnitettän
arkun päälle valmiiksi.

Levon kappelirakennuksessa on kolme eri kokoista salia:

  • Metsäkappeliin mahtuu n. 200 henkeä.
  • Valon kappeliin mahtuu n. 60 henkeä. 
  • Rauhan kappeliin mahtuu 10 henkeä. Omaiset kokoontuvat Rauhankappeliin uurnan hautausta varten. Kappelia ei käytetä siunaustilaisuuksiin. 

Levon hautausmaa

Arkkuhautaosastot

Levon hautausmaalla on perinteisten nurmipintaisten arkkuhautaosastojen lisäksi hautaosasto, joka on nurmi- ja maanpeitekasvipintainen. Osalla hautariveistä on betonipalkit, joiden päälle muistomerkit asennetaan. (hautaosasto A12)

Uurnametsä

Jääkauden aikaisten siirtolohkareiden peittämällä alueella on uurnametsä, jossa sukuhaudat sijaitsevat alueella olevien luonnonkivien vieressä. Vainajien tiedot merkitään luonnonkiviin metallikirjaimin tai kaiverrettuna metallilaattoihin. Alue säilytetään luonnontilaisena, sinne ei voi tuoda eikä istuttaa ruukkukukkia, eikä muitakaan paikalliseen luontoon kuulumattomia kasveja, sillä niiden multa ja kasviravinteet muuttaisivat alueen luontaisia kasvuolosuhteita. Leikkokukkia haudoille voi viedä ja talvella kynttilöitä. (hautaosastot A8UM, B5UM ja B7UM)

Uurnahautaosastot

Perinteisten nurmipintaisten uurnahautaosastojen lisäksi Levolla on uurnahautaosasto, jossa maanpeitekasvit peittävät hautojen pinnan ja vainajien tiedot on merkitty kivipylväisiin kiinnitettyihin metallilaattoihin tai omaisten hankkimiin muistokiviin. Osastolle ei voi istuttaa kesäkukkia. Leikkokukkia voi tuoda haudoille ja talvella kynttilöitä. (hautaosasto B06)

Muistolehto

Muistolehto on luonnontilainen metsäalue, johon vainajien tuhkat haudataan. Muistolehdossa ei ole yksittäisiä hautoja, vaan yhteinen hauta-alue. Alueella on yhteinen muistelupaikka, johon omaiset voivat jättää kukkia tai kynttilän. Kesäkukkia ei voi istuttaa. 

Sirottelualue

Sirottelualueella ei ole yksittäisiä hautoja, vaan vainajan tuhkat sirotellaan luonnontilaiseen mäntymetsään maan päälle. Alueella on yhteinen muistelupaikka, johon omaiset voivat jättää kukkia tai kynttilän. 

Veteraaniosastot

Sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen on omat arkkuhauta-, uurnametsä- ja muistolehto-osastonsa, joiden yhteydessä on yhteiset muistomerkit. Uurnametsäosaston laidassa oleva muistomerkki on Virolahdelta tuotu panssaritorjuntakivi, johon on kiinnitetty vapaudenristi ja tammenlehvämerkki. Veteraaniarkkuosaston lähellä sijaitsee Mannerheimin ristiritarien ja sodassa saamiinsa vammoihin kuolleiden sankarihauta-alue. Alueella on professori Heikki Varjan suunnittelema muistomerkki, joka on pystytetty vuonna 1985. (hautaosastot D02, D03, uurnametsäosasto A7UM ja muistolehto A7ML)

Islaminuskoisten ja tunnustukseton hautaosasto

Hautausmaa-alueen koilliskulmassa ovat erilliset islaminuskoisten sekä tunnustukseton hautaosasto, joihin pääsee Nastolantieltä kääntyvää ajotietä pitkin. Tunnustuksettomalla hautaosastolla on sekä arkku- että uurnahautoja. Osastot ovat pieniä murskepintaisia alueita metsän keskellä. (hautaosastot A19a ja A19b)

Muualle haudattujen muistelupaikka

Muualle haudattujen muistelupaikalla on iso luonnonkivi, jonka luo omaiset voivat tuoda kukkia tai kynttilän.

Lahden Levon hautausmaan opaskartta:
https://www.lahdenseurakunnat.fi/documents/640186/4272346/Levon+hautausmaan+kartta+2023.pdf/14fac46b-096e-4f3f-8491-2c9a64727bc8?t=1699605751249

Lisää tietoja Levon kappeleista ja hautausmaasta löydät Lahden seurakuntien sivuilta.
https://www.lahdenseurakunnat.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot-ja-kappelit/levon-kappelit
https://www.lahdenseurakunnat.fi/hautausmaat/levon-hautausmaa

Osoite:
Levonkatu 4
15160 Lahti

Levon kappelit
Valon kappeli
Metsäkappelit

Kuvat: Lahden seurakunta

0 tuotetta - 0,00