Hollola Sovituksenkirkko

Kirkosta löytyy vainajien säilytystilat.
Vainaja siirretään yleensä sairaalasta
useita päiviä ennen siunaustilaisuutta kirkon kylmätiloihin, josta suntio siirtää arkun
siunauspäivänä alttarille.
Mikäli kyseessä on tuhkaus, siirtää suntio arkun,
siunauksen jälkeen takaisin kylmätiloihin,
josta noudamme arkun myöhemmin krematoriolle.
Kukat, joissa on aina tilaajan nimi, toimitetaan kappelille ja arkkulaitteet kiinnitetään
arkun päälle valmiiksi.

Vuonna 2010 valmistuneen Sovituksenkirkon tiloissa on perinteisen kirkkosalin lisäksi mm. kirkkoherranvirasto, toimituskappeli (Andreaksen kappeli), musiikkitila, vainajien säilytystila, hiljainen huone, päiväkerho- ja nuoriso- ja partiotilat.

Kirkkosaliin mahtuu suuria sivusalit pääsaliin yhdistettäessä käytännössä 520 henkeä (pääsali 360, Martta-sali 80 ja Maria-sali 100 henkeä). Martta-salissa on vuodesta 2018 alkaen toiminut arkisin Amican lounasravintola.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 4187 m², kerrosala 3490 m² ja tilavuus 24 240 m³.  .

Pääarkkitehti Sauli Havaksen mukaan rakennuksessa on läpikäyvänä teemana murtuma tai hajoaminen ja uudelleen ehjäksi tuleminen. Rakennusosissa ja pintojen käsittelyissä on tätä kuvastavia erilaisia siirtymälinjoja ja ”halkeamia”. Näkyviin halkeama on alttarin suuressa taustaseinässä, jonka lasimaalauksen on suunnitellut taiteilija, professori Reino Hietanen.  Halkeamia löytyy myös tammipuisten ovien kahvoista.

Avaintekstinä kirkkosalin oven pielessä on betoniin kirjoitettuna Matteuksen evankeliumin kohta, jossa kuvataan miten Kristuksen kuolinhetkellä kalliot halkesivat ja temppelin esirippu repesi.

L-kirjaimen muotoisen rakennuksen halkaisee sen läpäisevä 100 metriä pitkä betoniseinä. Korkeutta seinällä on kirkkosalin kohdalla 6-7 metriä. Seinässä graafinen, jossa on värillisinä kohokuvioina mäntyjä sekä erilaisia kristillisiä ja joitakin Hollolan keskiaikaiseen kirkkoon viittaavia symboleja. Seinän kuvat ovat suunnitelleet edesmennyt emeritusprofessori ja graafikko Tapani Aartomaa sekä arkkitehti Sauli Havas. Symbolien asiantuntijana on toiminut professori Vesa Nikunen. Pyhän Henrikin keskiaikaisen talvimessun nuottikuvan on seinää varten toimittanut musiikin tohtori Ilkka Taitto. 

Kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhinen. Ehtoollisvälineiden suunnittelusta järjestettiin yhteistyössä Lahden muotoiluinstituutin kanssa kilpailu, jonka voitti muotoilun opiskelija Emma Pyykkönen.

Kellotornissa on kolme pronssikelloa.

Lisää tietoa kirkosta löydät Hollolanseurakunnan sivuilta: https://www.hollolanseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/sovituksenkirkko

Kirkkosali
Sovituksenkirkko lasimaalaus
0 tuotetta - 0,00